A világ valamennyi sokgenerációs családja rendelkezik egy olyan tervvel, amely biztosítja a családtagok utódlását, illetve helyettesítését (például baleset vagy betegség esetén). Legyen szó végrendeletről vagy bizalmi vagyonkezelésről, kiemelkedő fontosságú a megfelelő vagyoni- és hagyatéki struktúra kialakítása.

 

Hazánkban újra vannak jelentős családi vagyonok, így sokkal élesebben jelentkeznek az örökléssel, házastársi közös vagyonnal kapcsolatban felmerülő problémák, mint néhány évtizede, amikor a családi vagyont még inkább egy-egy lakás, nyaraló, személygépkocsi és ingóságok, többnyire használati tárgyak képezték. Ma már számos százmilliós, milliárdos vagyon van egyes családokban vállalkozások, értékpapírok, ingatlanvagyon, illetve értékes műkincsek formájában. A gyakori válás és újraházasodás, a régi és új házastársak, az egymással nem teljesen vérrokon leszármazók tovább bonyolíthatják a helyzetet.

 

A tisztázatlan viszonyok sok fejfájást, de még inkább békétlenséget és anyagi veszteséget okozhatnak.  A felkészületlen család rendkívül sebezhető egy hirtelen jött betegség, haláleset vagy válás esetén, a felkészülés ezért kulcsfontosságú. Munkatársaink jogi és adózási szaktudása biztosítja, hogy megbízóink ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe.

 

A felkészülés során felmérjük a családi vagyont, tisztázzuk a házassági vagyonjogi viszonyokat, azonosítjuk a lehetséges örökösöket, valamint a kötelesrészre jogosultakat. A felmérés eredményeképpen kerül olyan helyzetbe a család – jellemzően a családfő –, amelyben már megalapozottan tud rendelkezni a vagyon sorsáról, és a betegség vagy baleset esetén követendő forgatókönyvről. Ha kialakul a cél, segítünk megtalálni a megfelelő jogi eszközt, legyen szó végrendeletről, öröklési szerződésről vagy élők közötti jogügyletről. Fontos, hogy mindeközben át tudjuk gondolni a döntés összes polgári jogi, pénzügyi és adózási vonatkozását. Az utódlás- és hagyatéktervezésnek azonban nemcsak a tervezés eleme fontos, hanem a következetes végrehajtása is. Nemcsak felmérünk és tervezünk, hanem építünk is. Ennek során pedig biztosítjuk, hogy mind a családtagok, mind a vagyon szükségtelen veszteség nélkül vészeljenek át akár még egy komolyabb családi tragédiát is.