A bizalmi vagyonkezelés egy speciális területe lehetővé teszi olyan munkavállalói érdekeltségi program létrehozatalát, amely a hasonló lehetőségekhez (pl. MRP) képest rugalmasabban és alacsonyabb bürokratikus teher mellett tud a munkavállalók szempontjából kedvezően és átláthatóan működni.

 

Az aránylag magas fokú munkanélküliség évtizedei után hazánkra ma inkább a krónikus munkaerő-hiány a jellemző. A népességfogyás mellett érvényesül a nyugat-európai munkaerőpiac elszívó hatása, így az alkalmazottak megtartása ma a magyar vállalkozások előtt álló egyik legnagyobb kihívás. A munkabérek azonban csak a termelékenység növelésével együtt növekedhetnek, így a béremelés lehetőségei korlátozottak, ráadásul a megnövelt juttatások általában végleges költségnövekedést okoznak. A munkaerő megtartásában ezért kiemelkedő szerepet játszhatnak a (magán)nyugdíj-szerű juttatási rendszerek, valamint a különböző, határozott idejű hűségprogramok, amelyek a hosszú távon lojális munkavállalókat jutalmazzák.

 

A bizalmi vagyonkezelés alkalmas és rugalmas eszköz a hosszú távon hűséges munkavállalóknak adott juttatások kezelésére, a felhalmozott vagyon befektetésére és az arra jogosultaknak történő kifizetésére, valamint az állami és magánnyugdíjak mellett egy vállalati nyugdíjalap létrehozására és kezelésére. A struktúra a munkavállalók érdekeit képes oly módon is biztosítani, amely nem okoz egyidejűleg a munkáltató számára szükségtelen forrás- vagy likviditásvesztést.