M&A TRANZAKCIÓS VAGYONKEZELÉS

A bizalmi vagyonkezelés rugalmassága, ugyanakkor a beépített jogi biztosítékok erőssége sokoldalú felhasználást tesz lehetővé, mely kiterjed a vállalatfelvásárlási (M&A) ügyletekre is.

 

Egy vállalatfelvásárlás során – különösen, ha a megállapodástól a zárásig jelentős idő telik el, például egy versenyhatósági jóváhagyási eljárás miatt – az eladó már nem, a vevő pedig még nem irányíthatja az eladott vállalkozást. Ilyen esetben a felvásárlási szerződés egy összetett szabályrendszert szokott alkalmazni arra, melyik fél mit tehet. A megoldás sikeressége a kölcsönös bizalmon múlik. A kölcsönös bizalmat erősítheti az, ha a vállalkozás az átmeneti időszakban semleges kézben van. Erre a semleges kéz szerepre a legjobb egy engedélyes vagyonkezelő, amely a felek közös ellenőrzése mellett gyakorolja a tulajdonosi jogokat. A bizalmi vagyonkezelés vagyonrendelője az eladó, a kedvezményezett a vevő, amelynek a vagyonkezelő majd kiadja a tulajdont.

A vállalkozás eladása (vállalkozói EXIT) esetén az értékesítés és az értékesítésre történő felkészítése különleges szakértelmet igénylő feladat, mellyel a vállalkozás, illetve a tulajdonosai nem feltétlenül rendelkeznek. A vállalkozói EXIT előtt valós értéken bizalmi vagyonkezelésbe lehet adni a családi vállalkozást, a bizalmi vagyonkezelő lebonyolítja a teljes értékesítési folyamatot, a befolyt ellenértéket hosszabb távon is tartja, és a család azon keresztül végezhet befektetéseket. A tulajdonosi részesedés bizalmi vagyonkezelésen keresztül történő értékesítése adóelőnyökkel járhat, ám kizárólag ebből a célból nem alapítható. A bizalmi vagyonkezelés hosszú távra megoldja a családi vagyon egyben tartásának problémáját is.