HOLDINGSTRUKTÚRA BIZALMI VAGYONKEZELÉSSEL

A vállalatcsoport irányításának leghatékonyabb eszköze egy holding létrehozása, melynek lényegében egyetlen tevékenysége van: a vállalatcsoportba tartozó vállalkozások részvényeinek, illetve üzletrészeinek tulajdonban tartása és a vállalatcsoport tagjainak tulajdonosi irányítása. A holding létrehozása hatékonyabbá teheti a csoport tagjainak pénzgazdálkodását treasury (kincstár) funkció, illetve a cash-pool rendszer kiépítése útján. A belső szolgáltató központ útján racionalizálni és egységesíteni lehet a funkcionális feladatokat, a pénzügy, számvitel, jog, az informatikai, a bérszámfejtési és HR területeken, a vállalatirányítási rendszer és a controlling egységesítése pedig a tulajdonosi irányítást teheti hatékonyabbá.

 

A vállalatcsoportoknak – a nyilvános részvénytársaság kivételével – azonban szükségképpen van egy vagy több végső tulajdonosa. Mivel nyrt formában működő, vállalatcsoport hazánkban alig van, meghatározóak a végső tulajdonos magánszemélyek, és a velük kapcsolatban fellépő személyi kockázatok – családi vagyoni és öröklési viták, hirtelen haláleset vagy betegség, illetve a személyes hitelezők követelései – egy központosított vállalatcsoport esetében fokozottan jelentkeznek.

A holding központ felett vagy esetleg ahelyett beiktatott bizalmi vagyonkezelés vagy éppen egy vagyonkezelő alapítvány ezeket a kockázatokat hatékonyan tudja kezelni, mivel a bizalmi vagyonkezelésben levő vagy az alapítványhoz rendelt vagyon nem része a házastársi közös vagyonnak, illetve hagyatéknak, így

 

  • az esetleges vagyonközösségi, öröklési és egyéb viták nem veszélyeztetik a vagyon egységét, illetve halál vagy cselekvőképtelenség esetén a tulajdonosi jogok gyakorlásának folytonosságát;
  • a vagyon védett a családtagok személyes hitelezőitől.

 

Mivel a kezelt vagyon mérlege nem nyilvános. ezért a bizalmi vagyonkezelésben levő vagyon mértéke a nyilvánosság számára nem követhető.